Wednesday, June 9, 2010

Η Αχίλλειος πτέρνα

Ο καθηγητής Ε. Αθανασατος είναι Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου Αγίου Νικολάου, West Babylon, New York.

Ισως με αυτή την ιδιότητα ανέλαβε να "εξηγήσει με λίγα λόγια και στο πλαίσιο της λογικής" το όλο πρόβλημα με "την ονομασία των Σκοπίων", γράφοντας ένα άρθρο υπό τον βαρύγδουπο τίτλο "Μακεδονικό: Η Αχίλλειος πτέρνα του Ελληνικού Κράτους και Έθνους"

Το γραπτό του καθηγητή βρίθει ανοησιών, εθνικισμού, ρατσισμού και παραισθήσεων.

Το άρθρο του είναι εδώ.(Δεν το αντιγράφω ολόκληρο γιατί θα γίνει πάλι σεντόνι η ανάρτηση όπως η προηγούμενη (μαθαίνω από τα λάθη μου, δε λέω...). Θα σχολιάσω μερικά αποσπάσματα:

Γράφει λοιπόν ο κύριος καηθγητής:

Το Μακεδονικό, (...) ένα πρόβλημα το οποίο υποσκάπτει αργά και μεθοδικά, όχι μόνο την ακεραιότητα του Ελληνικού κράτους, αλλά και αυτήν του Ελληνικού Εθνους.(...)
Εάν λοιπόν επιτραπεί στους βορείους σφετεριστές του Ελληνικού Μεγαλείου η χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αναγνωρισθούν διεθνώς ως οι μοναδικοί απόγονοι των Μακεδόνων. Και τούτο διότι το κρατίδιο των Σκοπίων θα αποκαλείται “Μακεδονία”, σε αντιδιαστολή με την Ελληνική Μακεδονία η οποία αποτελεί μονό μια περιοχή του Ελληνικού κράτους. Έτσι, ο Έλληνας Μακεδών θα θεωρείται αυτομάτως ο “Μακεδών” των Σκοπίων. Είναι πλέον καταφανές ότι, με την υιοθέτηση του ονόματος Μακεδονία, η Δημοκρατία των Σκοπίων θα λύσει όλα της τα προβλήματα. Τόσο άπλα, τόσο έξυπνα και ειρηνικά.

Μερικές συγκρίσεις:

Στη μακρινή και εξωτική άπω ανατολή υπάρχει ένα "μικρό" κράτος που ονομάζεται "Μογγολία" και συνορεύει με ένα μεγαλύτερο κράτος που ονομάζεται "Κίνα".
Μια μικρή λεπτομέρεια: η Μογγολία συνορεύει με την κινεζική επαρχία "Μογγολία" (συχνά αναφέρεται ως "εσωτερική Μογγολία").

Στην Ευρώπη, το μικρό κράτος που ονομάζεται "Λουξεμβούργο" συνορεύει με ένα μεγαλύτερο κράτος που ονομάζεται "Βέλγιο".
Μια μικρή λεπτομέρεια: το Λουξεμβούργο συνορεύει με τη βελγική επαρχία "Λουξεμβούργο".

Στα βαλκάνια, το μικρό κράτος που ονομάζεται "Μολδαβία" συνορεύει με ένα μεγαλύτερο κράτος που ονομάζεται "Ρουμανία".
Μια μικρή λεπτομέρεια: η Μολδαβία συνορεύει με τη ρουμανική επαρχία "Μολδαβία".

Αν ψάξουμε, θα βρούμε και άλλα παραδείγματα (το Αζερμπαϊτζάν συνορεύει με την ιρανική επαρχία Αζερμπαϊτζάν, κλπ κλπ)

"Λογική" καθηγητή:
Οπως όλοι ξέρουμε, οι Μογγόλοι, οι Λουξεμβουργιανοί και οι Μολδαβοί υποσκάπτουν αργά και μεθοδικά την ακεραιότητα αντιστοίχως του κινεζικού, βελγικού και ρουμανικού κράτους και έθνους.
Επίσης, τα κρατίδια αυτά, επειδή έχουν ονόματα ίδια με περιοχές των κρατών με τα οποία συνορεύουν έχουν καταφέρει ωστε όλος ο κόσμος να θεωρεί μογγόλο τον κινέζο που ζεί στη κινεζική Μογγολία, ή μολδαβό τον ρουμάνο που ζει στη ρουμανική Μολδαβία.

Τι είπατε? Διαστροφή της πραγματικότητας? Μα είναι δυνατόν αγαπητοί μου να διαστρέφει την πραγματικότητα κοτζάμ διευθυντής σχολείου?

Και φυσικά, με τη "λογική" του καθηγητή, αυτά τα τρία κρατίδια, με την "υιοθέτηση" ονομάτων που χρησιμοποιούν και οι γείτονες τους για γεωγραφικές τους περιοχές, έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα. Τόσο άπλα, τόσο έξυπνα και ειρηνικά. Είναι καταφανές αυτό.

Και η πραγματικότητα:
Η Κίνα δεν έχει κανένα πρόβλημα με το όνομα της Μογγολίας.
Θα μου πείτε, αυτά είναι ανατολίτικα...
Ας έρθουμε στην δική μας ήπειρο.
Το Βέλγιο δεν έχει κανένα πρόβλημα με το όνομα του Λουξεμβούργου.
Θα μου πείτε, ναι αλλά εδώ είναι βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε...
Ας έρθουμε στα βαλκάνια.
Η Ρουμανία δεν έχει κανένα πρόβλημα με το όνομα της Μολδαβίας.

Πως γίνεται λοιπόν μόνο η Ελλάδα να έχει πρόβλημα ονόματος και μόνο η Ελλάδα να υποσκάπτεται αργά και μεθοδικά? Ο κ. καθηγητής ίσως θεωρεί οτι οι άλλοι λαοί είναι διανοητικώς υποδεέστεροι και αδυνατούν να καταλάβουν οτι υποσκάπτονται. Ρατσιστική θέση, αλλά τι άλλο να υποθέσουμε? Οτι ο κ. καθηγητής φοβάται τη σκιά του και βλέπει φαντάσματα?

Σε άλλο σημείο γράφει:

(Ο Τίτο) όταν έγινε πρόεδρος της Μεγάλης Γιουγκοσλαβίας το έτος 1945, ονόμασε το νοτιότερο αυτό τμήμα της Γιουγκοσλαβίας “Μακεδονία” (...) Μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το κρατίδιο αυτό ευρέθη μετέωρο στον διεθνή ορίζοντα χωρίς όνομα, ιστορία και πολιτισμό

Ενώ λοιπόν ονομάστηκε "Μακεδονία" το το 1945 και αφού επί τεσσεράμισι δεκαετίες είχε αυτό το όνομα, ξαφνικά βρέθηκε χωρίς όνομα! Ο κ. καθηγητής, είτε αυτοαναιρείται, είτε νομίζει πως οι αναγνώστες του άρθρου του είναι ηλίθιοι. Το χωρίς ιστορία και πολιτισμό δεν χρειάζεται σχόλιο, ο καθηγητής το θέτει γλαφυρότατα:

Σκέφθηκαν λοιπόν οι κυβερνώντες το κρατίδιο τούτο, ότι διεκδικώντας το όνομα Μακεδονία, θα αποκτήσουν διεθνές κυρός, μια ένδοξη ιστορία χιλιάδων ετών, και θα γίνουν αυτομάτως κληρονόμοι του μοναδικού και ανεπανάληπτου Ελληνικού Πολιτισμού. Του μοναδικού πολιτισμού που κληρονόμησε ποτέ ολόκληρος ο κόσμος.

Νομίζατε οτι ολόκληρος ο κόσμος κληρονόμησε κάτι από τον κινεζικό, περσικό, αιγυπτιακό κλπ κλπ πολιτισμό? Λάθος. Αλλωστε, ακόμα και αν υπήρξαν τέτοιοι πολιτισμοί, οι έλληνες τους δημιούργησαν (κοπιράητ Λιακόπουλος κι έτσι).

Εχει κι άλλα:

Οι Σκοπιανοί έχουν πρόβλημα αναζήτησης ταυτότητος. Ας αναζητήσουν λοιπόν ΕΝΑ όνομα μονοί τους, χωρίς την δίκη μας συμβολή(...) το ορθότερο και σοφότερο θα ήταν να επιλέξουν οι γείτονες μας για το κράτος τους το όνομα Παιονία, προς αποτροπή δυσάρεστων μελλοντικών επίπλοκων, κυρίως εις βάρους των Σκοπίων.

Αρα:
α) Οι Γευγελιώτες, οι Στρουμιτσιώτες, οι Οχριδιώτες, οι Μπιτολιώτες και πολλοί άλλοι που ζουν σε αυτό το κράτος δεν έχουν πρόβλημα αναζήτησης ταυτότητας. Πάλι καλά.
β)Να αναζητήσουν μόνοι τους όνομα, αλλά το καλύτερο θα ήταν το "Παιονία" (πάλι ο καθηγητής φάσκει και αντιφάσκει. Ρε μάστορα, "μονοί τους, χωρίς την δίκη μας συμβολή" βρήκαν όνομα. Τη δική σου συμβολή ποιος τη ζήτησε και γράφεις για παιονίες?)
γ)"επίπλοκων, κυρίως εις βάρους των Σκοπίων" - ας τους φοβερίσουμε και λίγο ε?

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα γραφόμενα του καθηγητή. Αν κάποιος διαβάσει όλο το άρθρο του, θα δει πως αυτός ο άνθρωπος είναι μια κλασσική περίπτωση σχιζοφρένειας με σύνδρομο καταδίωξης και ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Και είναι όχι μόνο καθηγητής, αλλά διευθυντής σχολείου.

Οταν λοιπόν κάποια από τα παιδιά των ελλήνων εκπαιδεύονται από καθηγητές που έχουν περί ιστορίας ίδιες απόψεις με τον Δημ. Λιακόπουλο και που έχουν απαρνηθεί τη λογική, δεν είναι πολύ φυσιολογικό να δημιουργούνται ενήλικες που ζουν εκτός πραγματικότητας?

Το μακεδονικό είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού εθνικισμού κ. καθηγητά, όχι του ελληνικού κράτους ή έθνους!

Next, please!

13 comments:

  1. Η αναλογία με το Λουξεμβούργο έχει τη νοστιμιά της επειδή το όνομα της πρωτεύουσας συμπίπτει με αυτό της χώρας …
    Το θέμα είναι, πως θα αντιδρούσε κάποιος αν τα παρακάτο αλήθευαν…
    Αν τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας του Λουξεμβούργου παρουσίαζαν χάρτες, και σε όλα τα κεφάλαια τους, ένα ‘Μεγάλο΄ Λουξεμβούργο με ‘ιστορικά και εθνικά’ σύνορα, από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα…
    Και ότι το μοιράστικαν οι γείτονες του…
    Αν τα σχολικά βιβλία ισχυριζόντουσαν ότι στην έναρξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου οι εθνικά Λουξεμβουργιανοί κάτοικοι του Βελγίου δεν πολέμισαν διότι ήταν ένας πόλεμος μεταξύ των φασιστικών δυνάμεων της Γερμανίας και του Βελγίου…
    Εάν το Λουξεμβούργο θεωρούσε ότι η μάχη των Αρδεννών στο Βέλγιο το 1944-45 ήταν μάχη απελευθέρωσης των καταπιεσμένων εθνοτικών Λουξεμβουργιανών των Αρδεννών…
    Εάν το Σύνταγμα του Λουξεμβούργου όριζε τους Λουξεμβουργιανούς με φυλετικά κριτήρια…
    Αν το στρατιωτικό εγχειρίδιο διαιώνιζε τα παραπάνο στην στρατιωτική του ακαδημία…
    Αν ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου θεωρούσε το ‘Βελγικό Λουξεμβούργο’’ μόνο ως ‘Αρδέν Λουξεμβούργο’…
    Αν το επίσημο κράτος έπερνε στα σοβαρά ότι η γλώσσα του Λουξεμβούργου είναι η αρχαία γλώσσα των αρχαίων Λουξεμβουργιανών, η γλώσσα του Αστερίξ και του Βεργινγετορίξ και πρόδρομος των γαλλικών, γερμανικών, λατινικών, ελληνικών…
    Εαν το επίσημο τηλεοπτικό κανάλι χρηματοδοτούσε πρόγραμμα σε στυλ προσευχής που επιβεβαίωνε ότι ο Θεός δημιούργησε πρώτα τους Λουξεμβουργιανούς και ο πολιτισμός τους έδωσε τα φώτα σε όλο τον κόσμο…
    Αν αυτό συνέβαινε τότε το Λουξεμβούργο θα ήταν μόνο ένα από δύο ευρωπαικά κράτοι να κατέχει τέτοιες απόψεις

    ReplyDelete
  2. Κύριε Constantine, μου κάνετε ("επώνυμο") ποδαρικό - ελπίζω να μην είσθε κατσικοπόδαρος!

    Επί του σχολίου σας:

    Αν το Βέλγιο αρχικά έβγαζε προκλαμάτσιες "ζα νάσητε μπράτι λουξεμπούρτσκι" και μετά έκανε στροφή 180 μοιρών λέγοντας πως οι γνήσιοι λουξεμβούργιοι είναι μόνο οι βέλγοι λουξεμβούργιοι και οι άλλοι είναι "τευτονο-λουξεμβούργιοι"?

    Αν... - δεν έχει νόημα να συνεχίσω, νομίζω μπήκατε στο νόημα.
    Καλό είναι να αναζητούμε αιτίες, αλλά καλύτερο είναι να δουλεύουμε επί των πραγματικών δεδομένων. Ξεκινώντας υποθετικά (αν... κλπ), θα καταλήξουμε, όπως λέει ο καλλιτέχνης, πως αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν θα ήτανε πατίνι!

    Δεν υποστηρίζω πως οι μακεδόνες δεν έχουν αναπτύξει εθνικισμό - κάθε άλλο! Το είδος του εθνικισμού που έχουν αναπτύξει είναι "ελληνοπρεπές" και αυτό οφείλεται κυρίως στους έλληνες εθνικιστές. Ο Γκρούεφσκι θα 'πρεπε να ανάψει μια λαμπάδα ίσαμε το μπόι του μπροστά στο εικόνισμα του Σαμαρά (νυν πρ. ΝΔ), καθώς του οφείλει την πρωθυπουργία...

    Στο παράδειγμα σας, το Λουξεμβούργο είναι όπως είναι, κυρίως επειδή το Βέλγιο είναι όπως είναι.

    Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
    Υγιαίνετε.

    ReplyDelete
  3. Δηλαδή φταίει η Ελλάδα που οι σκοπιανοί έγιναν ανιστόρητοι εθνικιστές!!!

    Ασε μας ρε φίλε

    ReplyDelete
  4. Από ό, τι κατάλαβα, μέρος της κριτικής σου στο άρθρο σου έχει ως εξής: υπάρχουν χώρες άνα τον κόσμο των οποίων το όνομα είναι το ίδιο με αυτό της περιοχής στην οποία βρίσκονται. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να γίνει φασαρία σχετικά με την ΠΓ/ΔΜ διότι δεν είναι η πρώτη. Στην απάντησή μου προσπάθησα να επισημάνω ότι, οι λεγόμενες χώρες δεν εμφανίζουν τέτοια αλητρωτική πολιτική έναντι των γειτόνων τους όπως οι (σλαυο-μακεδονικές) αρχές της ΠΓ/ΔΜ.
    Επίσης, εξ 'όσων γνωρίζω, η 'antiquisation' στη ΠΓ/ΔΜ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους σλαυο-Μακεδόνες που κατάγοντε από την βόρειο Ελλάδα και δη από την Μακεδονία (παρά από την ΠΓ/ΔΜ ή την Βουλγαρία) και που ζουν στη διασπορά όπως και στη ΠΓ/ΔΜ όπου έχουν το πάνω χέρι.
    Ίσως να μην είμαι πάρα πολύ σαφής, αλλά ελπίζω ότι υπάρχει κάποια λογική σε αυτά που λέω.

    ReplyDelete
  5. Κύριε ανώνυμε, δεν μπορώ να σας αφήσω γιατί απλούστατα δεν σας κρατώ!

    Είναι εκπληκτικό πως σε μια και μόνο πρόταση σας κάνετε τόσα πολλά λάθη...

    1. Δεν είπα πως η Ελλάδα φταίει για την ανάπτυξη του μακεδονικού εθνικισμού - έγραψα πως φταίνε οι έλληνες εθνικιστές. Και μάλιστα, χρησιμοποίησα τη λέξη "κυρίως", που σημαίνει οτι μέρος της "ευθύνης" την αποδίδω και σε άλλους παράγοντες

    2. Λέγοντας "οι σκοπιανοί" εννοείτε τους κατοίκους της πόλης των Σκοπίων? Σε αυτή τη περίπτωση, οι κάτοικοι άλλων πόλεων και χωριών της χώρας δεν είναι "ανιστόρητοι αθνικιστές"?... είναι λίγο ευτράπελο δε νομίζετε?
    Αν εννοείται άπαντες τους κατοίκους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας... πως γίνεται να χρησιμοποιείτε την ίδια λέξη ("σκοπιανός") και για τον κάτοικο της πρωτεύουσας και για τον κάτοικο της Γευγελής, για παράδειγμα, χωρίς να δημιουργείται σύγχιση? Αφού ισχυρίζεστε οτι αν χρησιμοποιούμε τη λέξη "μακεδόνας" και για τους έλληνες και για τους "μη έλληνες" μακεδόνες δημιουργείται σύγχιση?

    3. Είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση οτι το ελληνικό σχολείο "πάσχει". Μεταξύ σας (μεταξύ των ελλήνων εθνικιστών δηλαδή) κυκλοφορεί μάλιστα η άποψη πως αυτό είναι "σχεδιασμένο" ωστε να "επιτευχθεί η απο-ελληνοποίηση των ελλήνων".
    Η εύλογη απορία είναι: Πως γίνεται ένα τόσο κακό σχολείο να μαθαίνει στους έλληνες τόσο καλή ιστορία? - και να χαρακτηρίζετε τους άλλους "ανιστόρητους"?

    Να σας αφήσω λοιπόν, παραφράζοντας ένα ρητό γνωστού κωμικού:
    Μόνο ένας έλληνας εθνικιστής θα μπορούσε σε τόσο μικρή πρόταση να γράψει τόσο πολλές μαλακίες.
    Ηταν ολίγον αθυρόστομος ο Χάρης...



    Κύριε Constantine,

    Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε ισοτιμία μεταξύ κρατών. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Το (πολιτικο-στρατιωτικο-οικονομικο-πληθυσμιακό-κλπ) μέγεθος μιας χώρας καθορίζει το "ειδικό βάρος" της όσον αφορά την παγκόσμια "ζυγαριά" - αλλά και όσον αφορά τις ευθύνες της.
    Ετσι, για την παγκόσμια ισορροπία, οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη ευθύνη απ' ότι η Ελλάδα. Για τη βαλκανική ισορροπία, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ευθύνη απ' ότι η Μακεδονία.
    Υπάρχει "μακεδονικός αλυτρωτισμός", όπως υπάρχει και "ελληνικός αλυτρωτισμός". Λόγω του "ειδικού βάρους" που μόλις έγραψα, οφείλουμε να "ρίξουμε" περισσότερη ευθύνη στον ελληνικό αλυτρωτισμό για τυχόν προβλήματα, χωρίς βέβαια να "διαγράφουμε" τις ευθύνες των μακεδόνων "αλυτρωτιστών".
    Αλλωστε, αλητεία τύπου σμηναρχου Βρακά κανείς βαλκάνιος δεν τόλμησε, εξ' όσων έχω υπ' όψιν μου.

    Η 'antiquisation' ήταν χαρακτηριστικό του ελληνικού εθνικισμού πριν δημιουργηθεί καν "μακεδονικό έθνος".
    Η 'antiquisation' ήταν η αντίδραση/απάντηση του ελληνικού εθνικισμού όταν δημιουργήθηκε το κράτος "Δημοκρατία της Μακεδονίας".
    Η 'antiquisation' συνεχίζει να είναι ο "πυρήνας" της ελληνικής πολιτικής όσον αφορά τα επιχειρήματα της για το "πρόβλημα του ονόματος".

    Τι πιο φυσικό λοιπόν να γίνει χαρακτηριστικό και της "Γκρουεφσκικής" πολιτικής?
    Οταν ο ελληνικός εθνικισμός "δικαιολογεί" μόνο έθνη με "ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων", λόγω του "ειδικού βάρους" της Ελλάδας, δίνει τον τόνο σε όλους τους βαλκανικούς εθνικισμούς.

    Οι μακεδόνες εθνικιστές μιμούνται τους έλληνες όσον αφορά την 'antiquisation' - γι αυτο τους κατηγορείτε? Και γιατί μόνο τους μακεδόνες και όχι και τους έλληνες?

    Καλή σας μέρα.

    ReplyDelete
  6. Προς συμφωνία με Σκόπια
    Με όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη»

    Κοντά σε συμφωνία για το θέμα του ονόματος βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Σκόπια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», υπό την πιεστική παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η εν λόγω ονομασία φέρεται να καλύπτει την ελληνική απαίτηση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, ενώ από την άλλη πλευρά χρησιμοποιείται ευρέως και από τους πολίτες της γειτονικής χώρας.

    ReplyDelete
  7. 'Republic of Vardar Macedonia'? Αδύνατο. Η μόνη λογική λύση inter omnes: Republic of Macedonia-Skopje, και για την Ελλάδα 'Δημοκρατία των Σκοπίων / Republic of Skopje'.

    @ Eponymous
    Εγραψες... "Αλλωστε, αλητεία τύπου σμηναρχου Βρακά κανείς βαλκάνιος δεν τόλμησε..." Δεν θα αναφερθώ περαιτέρω στο Γιουγκοσλαβικό πολέμο, ή του Κοσσυφοπεδίου. Αλλά το 2001 στην ΠΓΔΜ.

    Θέλω να σχολιάσω το παραπάνω σχόλιο σου με κάποια αποσπάσματα από τις ειδήσεις στα ΜΜΕ της ΠΓ/ΔΜ και Φαινανσιαλ Ταιμς.


    ΜΙΑ [Official Macedonian Information Agency, Skopje], October 30
    “Gruevski, [...] during his recent visit to Australia, related to the Aegean, Vardar and Pirin Macedonians, [Gruevski said] that it did not include any territorial pretensions, but a uniting pro-European spirit and intent.”

    Τουλάχιστων οι αλητεία του Βρακά δεν είχε αλυτρωτηκές ορέξεις.

    [President of Albania] Berisha decided not to go to Skopje because of the latest series of incidents in north and northwest [FYRO] Macedonia, in which four Albanians, one of whom a former commander with the National Liberation Army – Harun Aliu, have been killed in police actions [by the Macedonian police forces]

    Fakti [Αλβανική εφημερίδα της ΠΓ/ΔΜ, 29 Απρ.]
    «...Nikola Gruevski is interested in a new religious, ethnic conflict, assess analysts....]

    Financial Times, 2 Ιουνίου
    «... The ex-Yugoslavian Macedonia – after achieving EU candidacy in 2005 – looks shakier than ever since the 2001 insurgency. Integration with Brussels – the main carrot that enticed ethnic Albanian fighters to lay down their arms – has lost momentum.”

    Στο Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, The Hague:
    Johan Tarculovski... in 2001 he was a civil servant in the police forces [of FYROM] with the title of “Escort Inspector” to the presidential security service. Between Friday 10 August 2001 and Sunday 12 August 2001, a land offensive was launched by the army and the Macedonian police against Albanian civilians and their private property in the village of Ljuboten. During this attack, which was not justified by any pressing military requirements, several Albanian civilians were arrested, placed in detention, subjected to cruel and inhumane treatment and murdered. Several hundred private dwellings and other private holdings were either partially or totally destroyed (cf. Annex A of the Indictment).

    Ο στρατιωτικός υπέφθηνος για το επίσημο εγχειρίδιο της Στρατιωτικής Ακαδμίας των Σκοπίων, ο Vance Stojcev. Το βιβλίο του δημοσιεύθηκε από την Στρατιωτική Ακαδημία "General Mihailo Apostolski" – Σκόπια, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μας λέει:
    « Macedonian military history, which has a continuity of 28 centuries...
    « The name ‘Macedonian Army’ was used in accordance with the Macedonian tradition. It denotes the ethnic... geographic origin... and the strife of the people...»

    Στο εγχειρίδιο, ο χάρτης της ‘geograpical and ethnical Macedonia’, έχει την Ελληνική Μακεδονία ως, Greek Occupation Zone, την Βουλγαρική ως, Bulgarian Occupation Zone.

    Ο ίδιος και η ακαδημία ήθελαν για την Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913:
    The process by which the Bucharest agreement was created was so arbitrary that it needs to be reviewed in full; not only the agreement but also the bilateral terms and conditions, especially those drafted during the protocol meetings.
    ...we can request a revision of the Treaty of Bucharest which by today’s conditions is possible. The borders can again be annulled...

    Ο Βρακάς μπροστά σε όλα αυτά με τα ρατσιστικά του σχόλια είναι αρνάκι που ορθώς θα πληρώσει για τα ‘τραγούδια’ του. Οι άλλοι;

    ReplyDelete
  8. Κύριε Constantine,

    Εχετε κάποια μονομανία με τον μακεδονικό εθνικισμό?

    Για τους έλληνες εθνικιστές δεν βγάλατε κιχ!

    ReplyDelete
  9. Δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σας. Σίγουρα η έλλειψη κριτικής του ελληνικού εθνικισμού, δεν αναιρεί τα επιχειρήματά μου και τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον επικίνδυνο και ένοπλο εθνικισμό στην ΠΓ/ΔΜ.
    Ο ελληνικός εθνικισμός είναι αρκετά χαμηλός σε σύγκριση με άλλους εθνικισμούς. Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες δεν έχουν καν το δικαίωμα να είναι εθνικιστές. Έκαψαν τα δάση τους, παραβίασαν το νόμο και δωροδόκησαν τις τοπικές αρχές για να καλύψουν τα πάντα σε τσιμέντο. Από το 1970 τα παιδιά τους για πρώτη φορά σε χιλιετίες, δεν γνωρίζουν τι εστί 'τέσσερις εποχές' (μόνο την κόλαση του καλοκαιριού και τον χειμώνα) και δεν γνωρίζουν καν τι είναι ο κότσυφας. Πώς μπορεί ένα έθνος που έχει υποβάλλει τη χλωρίδα και πανίδα 'του' σε ολοκαύτωμα, να υποστηρίζει ότι έχει κληρονομήσει τους καρπούς και το όνομα του ελληνικού πολιτισμού;
    Ελπίζω μα το θεό πως οι Σλαυο-Μακεδόνες της Μακεδονίας μας θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τη γη στους μοναδικούς και αρχικούς ιδιοκτήτες της, στην χλωρίδα και την πανίδα.
    Και η τραγωδία είναι ότι οι Έλληνες είναι πλέον τόσο αποξενωμένοι ακόμα και από την μνήμη του πρώην φυσικού περιβάλλον τους που αδυνατούν να κατανοήσουν τι έχουν καταστρεψεί.
    Εθνικιστές αυτοί; Ούτε για κομπλιμέντο!

    ReplyDelete
  10. Κύριε Επώνυμε (χρησιμοποιώ τον τρόπο γραφής που θέλετε - δεν μπορείτε να πείτε...)

    Εχετε 'ξαναπεράσει' από το μπλογκ του 'Αμπετσενταρ';
    Συνεχίζει ο κύριος το ίδιο τροπάρι, επικεντρώνοντας στη κριτική που κάνετε στον Μακεδονικό εθνικισμό, αποκρύπτοντας την κριτική σας στον Ελληνικό εθνικισμό.
    Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια επανατοποθέτηση σας όσον αφορά το 'φαινόμενο Αλφαβητάρη'

    Ευχαριστώ για την υπομονή σας,
    Γιώργος

    ReplyDelete
  11. Κύριε Γιώργο, σχολιάσατε όμως σε λάθος ανάρτηση!
    Μόλις βρω τον χρόνο, θα ξαναεπισκεφτώ το blog του κ. Abecedar - αναμείνατε.



    Κύριε Constantine,

    Είναι εκπληκτική και μοναδική στα χρονικά η συσχέτιση εθνικισμού και περιβάλλοντος που κάνετε.
    Προφανώς, με βάση το "σκεπτικό" σας, ο Νομάρχης Ψωμιάδης δεν μπορεί να είναι εθνικιστής, επειδή κατέστρεψε τη λίμνη Κορώνεια...
    Μένω άναυδος και αποσβολωμένος.

    Επίσης, κάνετε μια αναστροφή της πραγματικότητας. Λέτε: "Ο ελληνικός εθνικισμός είναι αρκετά χαμηλός σε σύγκριση με άλλους εθνικισμούς".
    Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ο εθνικισμός έχει πολλές "βαθμίδες ύψους", ο ελληνικός εθνικισμός είναι ο "ψηλότερος" απ' αυτούς που έχω υπ' όψιν μου.
    Πρέπει να βγάλετε τους εθνικιστικούς παραμορφωτικούς φακούς από τα μάτια σας, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία σας.

    Να ξαναγράψω, πάντως, πως η ανάρτηση αυτή αναφέρεται σε κρούσμα ελληνικού εθνικισμού και όχι μακεδονικού. Μήπως οι εθνικιστικοί παραμορφωτικοί φακοί σας εμποδίζουν να το δείτε?

    ReplyDelete
  12. Πώς μπορεί να είναι εθνικιστικής ο Ψωμιάδιης; Είναι ο εθνικισμός του Νέρωνα: "Τι όμορφος τόπος είναι αυτός, τι απίστευτος πολιτισμός, ααα! ο καλύτερος του κόσμου... ρημάξτε τον με λεβεντιά, να γίνει κρανίου τόπος!".
    Αλλά εάν έλεγε ο Ψωμιάδης, "εδώ είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμου, ας τον διατηρήσουμε για τις μελλοντικές γενιές Ελλήνων και, παρεμπιπτόντως, όλοι οι υπόλοιποι είναι κατώτεροι επειδή είμαστε τα εγγόνια του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Περικλή και τον Αλέξανδρου"... τότε θα συμφωνούσα ότι είνα ένας έλληνας εθνικιστικής.
    Με την ευκαιρία, πόσα δέντρα είδατε σήμερα από το 'σπίτι' σας; Πόσους κήπους; Και πόσα αυτοκίνητα και αυθαίρετα; Και τι κάνατε γι'αυτό;
    Σας προτείνω να γκουγκλάρετε τις λέξης 'δέντρο' και 'κήπο', αλλά στα αγγλικά (tree, garden), διότι έχουν πέσει έξω από την ελληνική γλώσσα και την μνήμη των ελλαδήτων - εθνηκικιστών και μη.

    ReplyDelete
  13. Συμφωνώ με κάποια σημεία του ποστ σου αλλά οι συγκρίσεις με τις περιπτώσεις Κίνας-Μογγολίας και Ρουμανίας-Μολδαβίας τουλάχιστον είναι άτοπες (επίσης μια σύγκριση Κίνας-Ταϊβάν θα ήταν καλύτερη, δε νομίζεις;).

    ReplyDelete