Sunday, June 6, 2010

Είναι ωραίο να είσαι μακεδόνας!

*
Αυτή είναι η πρώτη ανάρτηση - και από που να αρχίσει κανείς...
Με αλφαβητική σειρά? Είναι μια λύση... Πάμε!
*

A

Abecedar

Ο κύριος αυτός, έχει ένα blog: Macedonian Abecedar - Μακεδονικό Αναγνωστικό

Το ιστολόγιο του είναι μονοθεματικό, εθνικιστικά στρατευμένο, και ασκεί σταλινικού τύπου λογοκρισία στους σχολιαστές του.

Πρόσφατα, δημοσίευσε ανάρτηση με τίτλο "Είναι ωραίο να είσαι Μακεδόνας…" Το περιεχόμενο της ανάρτησης, λιτό: "Είναι ωραίο να είσαι Μακεδόνας και ακόμη πιο ωραίο είναι να χορεύεις μακεδονικούς χορούς τραγουδισμένους στα μακεδονικά…", ακολουθούμενο από βίντεο ενός λαϊκού πανηγυριού.

Εκεί έγραψα το εξής σχόλιο:

Προφανώς δεν είσαι σε θέση να αντιληφθείς οτι το ποστ σου

α) βρωμοκοπάει εθνικίλα. "Είναι ωραίο να είσαι Ελληνας και ακόμη πιο ωραίο είναι να χορεύεις ελληνικούς χορούς τραγουδισμένους στα ελληνικά…" λένε κάτι πιθήκια της χρυσής αυγής στα φόρα τους... τι ομοιότης ε?

β) είναι ρατσιστικό. Ομοίως, το "είναι ωραίο να είσαι ΄Ελληνας". Υπονοούν οι δύο προτάσεις, οτι ΔΕΝ είναι ωραίο να είσαι Σ'ερβος η Τούρκος για παράδειγμα....

Θα μπορούσες να αφήσεις αυτά τα όμορφα νιάτα να χορέψουν και να τραγουδήσουν ότι γουστάρουν, χωρίς εθνικορατσιστικά σχόλια? Θα μπορούσες, αλλά δεν το 'κανες, γιατι "θέλει η πουτάνα να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει"

Αναμενόμενο λοιπόν, από κάποιο εθνίκι που παριστάνει τον "αντιεθνικιστή" να μη μπορεί, απ' τη χαρά του, να κρύψει τον εθνικισμό του.

Την επόμενη φορά, να περιμένεις να σου περάσει το εθνικιστικό μεθύσι πριν γράψεις, γιατί τα γραπτά μένουν!

(Αν και εδώ που τα λέμε, το δικό μου γραπτό δεν θα μείνει, λόγω λογοκρισίας, σε αυτό το μπλογκ. Θα μείνει όμως αλλού).

Αντε και εις κατώτερα.

Η απάντηση του ήταν η εξής:

Θα γίνω κουραστικός με το παρακάτω σχόλιο αλλά, νομίζω, αξίζει το κόπο.

@ανωνυμε 8:02 AM, мај 29, 2010

Όπως βλέπεις το σχόλιο που έγραψες θα μείνει, ως γραπτό, στο δικό μου blog. Αρα, μην κλαψουρίζεις, άδικα, ότι λόγω «λoγοκρισίας θα μείνει αλλού». (αλήθεια, που αλλού εννοείς;)

Είμαι εθνικά Μακεδόνας και όχι εθνικιστικά, όπως λανθασμένα το ερμηνεύεις. Μην μπερδεύεις την εθνική ταυτότητα με το εθνικισμό.
Πρέπει να καταλάβεις ότι είναι άλλο να ανήκει κάποιος σε ένα έθνος και άλλο να είναι εθνικιστής. Για παράδειγμα, σε θρησκευτικό περιβάλλον, είναι άλλο να είναι κάποιος μουσουλμάνος και άλλο να είναι ταλιμπαν. Δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι σαν τους ταλιμπαν! Το κατάλαβες?

Κατ’ εμέ εθνικιστής και κατ’ επέκταση σωβινιστής είναι αυτός που δεν αναγνωρίζει τα άλλα έθνη. Πιο συγκεκριμένα, στην βαλκανική γειτονιά μας, κορυφαίους εθνικιστές και κατ’ επέκταση σωβινιστές θεωρώ όσους αρνούνται την ύπαρξη του μακεδονικού έθνους ακόμη και τους ψευτο-αντιεθνικιστές σαν εσένα. (το μακεδονικό έθνος είναι αναγνωρισμένο διεθνώς πλην Ελλάδος)

Ως εθνικά Μακεδόνας σέβομαι και αναγνωρίζω την ύπαρξη και τα δικαιώματα όλων των άλλων εθνών, θρησκειών και κάθε διαφορετικότητας οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή η διαφορετικότητα. Είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη να ανήκει κάποιος σε μια ομάδα είτε αυτή είναι εθνική, είτε θρησκευτική, είτε άεθνη, είτε άθεη, είτε αθλητική είτε οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα. Επιτέλους, σεβασμός σε κάθε τι το διαφορετικό! Tolerance! Tolerance! Tolerance!

Οι εθνικά Μακεδόνες, που έχουμε υποφέρει τα πάνδεινα από τον ελληνικό εθνικισμό, αφήνουμε όλα τα όμορφα νιάτα του κόσμου να χορεύουν και να τραγουδούν σε όποια γλώσσα θέλουν. Εμείς δεν κάνουμε απαγορεύσεις. Απαγορεύσεις κάνουν οι εθνικιστικο-ρατσιστές.

Προ ημερών έγραψα ολόκληρη ανάρτηση για τους φαινομενικά αντιεθνικιστές, πλην όμως κατά βάθος λανθάνοντες (κρυφούς) εθνικιστές και κατ επέκταση σωβινιστές σαν εσένα που κλείνουν τα μάτια στο γιγαντιαίο ελληνικό εθνικισμό – σωβινισμό και ταυτόχρονα (τι ειρωνεία!) απαιτούν από εμάς τους Μακεδόνες να μην ανήκουμε σε κανένα έθνος, ούτε καν στο μακεδονικό, λες και είμαστε ανύπαρκτοι, και θέλετε ντε και καλά να παραμείνουμε με το άχρωμο όνομα «ντόπιοι». Κλικ εδώ.

Είναι προφανές οτι εάν εγραφα "είναι ωραίο να είσαι ντοπιος" δεν θα σε πείραζε.

Επειδή όπως είπες τα γραπτά μένουν, εάν έχεις το θάρρος της γνώμης σου σε προκαλώ να φτιάξεις blog με ψευδώνυμο της επιλογής σου και με αυτό το ψευδώνυμο τίμια και αντρίκεια να κάνεις σχόλια στο δικό μου blog προκειμένου να αποδείξεις ότι είσαι αληθινά αντιεθνικιστής όπως είμαι εγώ και να μην κλαίγεσαι ότι σου απορρίπτω τα σχόλια. Εάν φτιάξεις blog και εάν πραγματικά είσαι αντιεθνικιστής θα φανεί από τις πρώτες 5-6 αναρτήσεις που θα επιλέξεις να κάνεις.

Το κατάλαβες?

Το επόμενο σχόλιο μου λογοκρίθηκε. Αιτία, σύμφωνα με τον Abecedar:

Αν διαβάσετε τα υπόλοιπα σχόλια του πρώτου ανώνυμου, τα οποία φυσικά απέρριψα, θα “κοκκινίσει” η οθόνη του υπολογιστή σας.

Τα διακρίνει μια φρικτή ρηχότητα:
Στο πλαίσια του πρωτόγονου αντιεθνικισμού που πρεσβεύει, ισχυρίζεται την κατάργηση των εθνών προκειμένου να εξαλειφθεί ο… εθνικισμός. Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι τόσο ανόητος και ρηχός, όσο ρηχοί και ανόητοι είναι εκείνοι που προτείνουν την κατάργηση των αθλημάτων και των αθλητικών ομάδων (π.χ. ΠΑΕ, ΚΑΕ, Ερασιτεχνών) επειδή μεταξύ των φιλάθλων τους “γεννιέται” ο χουλιγκανισμός! Αδυνατεί να κατανοήσει πως κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος που διαφωνεί με το φαινόμενο του χουλιγκανισμού (ή του εθνικισμού στην περίπτωση των εθνών) προτείνει και υποστηρίζει την λήψη και εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την εξάλειψη του χουλιγκανισμού όπως έκαναν οι πολιτισμένες (δυτικές κυρίως) χώρες και όχι την εξάλειψη των αθλημάτων και των ομάδων!

Αγνοεί ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφορετικών ομάδων (εθνικών, θρησκευτικών, γλωσσικών, αθλητικών κλπ που καλώς ή κακώς υπάρχουν) πρέπει κινείται στα πλαίσια του Fair Play όπως λέμε στον αθλητισμό, μακριά από ακρότητες.

Επειδή θα διαμαρτυρηθεί και πάλι τον προκαλώ (και πάλι) να φτιάξει blog. Μετά τις πρώτες 5-6 αναρτήσεις που θα κάνει θα φανεί τι "σόι" αντιεθνικιστής είναι. Εκεί θα του απαντήσω στα σχόλια που του απέρριψα.

Αφού πρετοιμαστείτε για "κοκκίνισμα της οθόνης σας", ας δούμε ποια ήταν τα "υπόλοιπα σχόλια" μου (ένα ήταν όλο κι όλο) που "φυσικά απορρίφθηκαν":

"Κατ’ εμέ εθνικιστής και κατ’ επέκταση σωβινιστής είναι αυτός που δεν αναγνωρίζει τα άλλα έθνη".

Ετσι εξηγείται λοιπόν η αδυναμία σου να καταλάβεις τον εθνικισμό σου...

Κατ' εσέ, μπορεί ο εθνικισμός να είναι αυτό που λες, αλλά για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ισχύει το εξής: Ο Εθνικισμός είναι πολιτική ιδεολογία που υποστηρίζει την ιδέα της εθνικής ταυτότητας για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, τη διατήρηση της ταυτότητας αυτής και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών ενός έθνους καθώς επίσης με την πολιτική ανεξαρτησία του έθνους. (μια πολύ καλή περίληψη από τη βικιπαίδεια). Ετσι λοιπόν, αυτό που λες "Μην μπερδεύεις την εθνική ταυτότητα με το εθνικισμό" είναι εντελώς άκυρο. Ο εθνικισμός είναι αυτός που υποστηρίζει την ιδέα της εθνικής ταυτότητας - εσύ μάλλον τα μπέρδεψες!

Ο "πατριάρχης" των ιστορικών που έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο του εθνικισμού είναι ο Eric Hobsbawm. Καλό θα ήταν να διαβάσεις το βιβλίο του "Έθνη και εθνικισμός από το 1780 μέχρι σήμερα" (για αρχή) ωστε να καταλάβεις τι εστί εθνικισμός (που σε καμμία περίπτωση δεν είναι η άρνηση αναγνώρισης άλλων εθνών).

Από κει και πέρα, κάνεις λάθος σε πολλά πράγματα.

1. Το παράδειγμα με τους ταλιμπάν: Βάλε όπου "μουσουλμάνος" τη λέξη "έλληνας" και όπου "ταλιμπάν" τη λέξη "χρυσαυγίτης". Δεν είναι "αλλο το ένα, άλλο το άλλο". Οι ταλιμπάν και οι χρυσαυγίτες είναι απλώς τα ακραία στοιχεία. Οι "απλοί" μουσουλμάνοι ή έλληνες πιστεύουν στο μύθο τους πιο "ειρηνικά". Ο εθνικισμός είναι το ανάλογο της θρησκείας.

2. "Οι εθνικά Μακεδόνες, που έχουμε υποφέρει τα πάνδεινα από τον ελληνικό εθνικισμό..." κλασσική περίπτωση "θυματοποίησης". Ο αντίστοιχος έλληνας εθνικιστής λέει "Οι έλληνες, που έχουμε υποφέρει τα πάνδεινα από τον τουρκικό εθνικισμό..." (απορία: γιατί "εθνικά μακεδόνες" και όχι σκέτοι "μακεδόνες"? δεν άκουσα κανέναν να αυτοαποκαλείται "εθνικά έλληνας", "εθνικά τούρκος" κλπ. Σκέτο "έλληνας" η "τούρκος".) ΠΑΝΤΑ ο εθνικιστής υποδύεται το ρόλο του θύματος (οι πόντιοι έχουν τη "γενοκτονία" τους από τους Τούρκους, εσείς τη "γενοκτονία" σας από τους έλληνες και πάει λέγοντας).

3. "Είναι προφανές οτι εάν εγραφα "είναι ωραίο να είσαι ντοπιος" δεν θα σε πείραζε".
ΛΑΘΟΣ νομίζεις. Το "είναι ωραίο να είσαι ντοπιος" είναι εξίσου εθνικιστικό με το "είναι ωραίο να είσαι έλληνας". Yπονοεί υπόρρητα οτι δεν είναι ωραίο να μην είσαι ντόπιος.

4. "...σαν εσένα που κλείνουν τα μάτια στο γιγαντιαίο ελληνικό εθνικισμό (...) και απαιτούν από εμάς τους Μακεδόνες να μην ανήκουμε σε κανένα έθνος (...) θέλετε ντε και καλά να παραμείνουμε με το άχρωμο όνομα «ντόπιοι»."
α. Πότε το έγραψα/"απαίτησα" αυτό?
β. Το οτι χαρακτηρίζω "πιθήκια" τους χρυσαυγίτες σημαίνει οτι "κλείνω τα μάτια" στον ελληνικό εθνικισμό ε? Θα έπρεπε, λες, να τους χαρακτηρίσω "απαράδεκτους εθνικιστές" ίσως? κάτι άλλο? - συγνώμη κιόλας που θεωρώ πιθήκους τους χρυσαυγίτες και συνδετικό κρίκο ανθρώπου-πιθήκου τους "μη ακραίους" έλληνες εθνικιστάς, θα προσπαθήσω να διορθωθώ προς κάτι πιο "political correct".

Δεν ξέρω αν είναι δυνατόν, αλλά προσπάθησε, please, να έρθεις σε επαφή με τη πραγματικότητα! Μπορείς να ονομάζεις τον εαυτό σου όπως θες, καρφί δε μου καίγεται. Μπορείς να ανήκεις σε όποιο έθνος θες, πάλι καρφί δε μου καίγεται. Αν υποτιμάς όμως τη νοημοσύνη των αναγνωστών σου παριστάνοντας τον αντιεθνικιστή, λέγοντας ταυτόχρονα "είναι ωραίο να είσαι μακεδόνας", ε όχι ρε φίλε! Μάθε πρώτα τι είναι εθνικισμός και μετά γράψε κάτι για τον αντι-εθνικισμό - εκτός αν απευθύνεσαι μόνο σε γκαγκα-μπίου-μπίου, οπότε εντάξει.

5. "...προκειμένου να αποδείξεις ότι είσαι αληθινά αντιεθνικιστής όπως είμαι εγώ..."
ΟΚ, εδώ τι να γράψω, την έχεις χάσει τη μπάλλα εντελώς.

Αν φτάσατε ως εδώ, θα έχετε ένα κοκκινισμένο μόνιτορ (φυσικά).

Στη συνέχεια, κάποιος άλλος ανώνυμος επεσήμανε στον Abecedar:

Αγαπητε διαχειριστή, βεβαίως και υπάρχει διαφορά μεταξύ της εκδήλωσης της εθνικής ταυτότητας και του εθνικισμού. Ωστόσο επειδή οι καιροί είναι πονηροί, αυτή η διαφορά έχει καταστεί πολύ λεπτή και το ένα έχει γίνει πρόδρομος του άλλου.

Αν έβλεπα μια ανάρτηση "Είναι ωραιο να είσαι Ελληνας", θα έπαιρνα όρκο ότι ο μπλόγκερ είναι Ελληνας εθνικιστής τύπου Χρυσαύγουλων ή Λαος. Το ίδιο εθνικιστικό μου φαίνεται και το "είναι ωραίο να είσαι Μακεδόνας". Κατά τα πρότυπα του "Νe mutlu Turkum diyene" του Κεμάλ.

Ο Abecedar βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει τα περί γιγαντιαίου ελληνικού εθνικισμού και "φερ πλέη" μεταξύ εθνών κλπ κλπ (επανάληψη μήτηρ μαθήσεως...)


Κάπου εδώ τελειώνει η εισαγωγή / παρουσίαση του θέματος. Μπορείτε να φτιάξετε έναν καφέ ή τσάι η ότι άλλο, και να περιμένετε να φύγει η κοκκινίλα από την οθόνη.

Οκ, πάμε στο "δια ταύτα":

1. Ο Abecedar (όπως άλλωστε όλοι οι εθνικιστές) είναι φυγόμαχος:
Τίθεται θέμα δικού του εθνικισμού και αυτός αντί να απαντήσει επί του τιθέμενου θέματος, αναμασά κατηγορίες για τον εθνικισμό των "άλλων".
Επισημαίνεται (και από εμένα και από κάποιον δεύτερο ανώνυμο) οτι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι αντιγραφή του εθνικιστικού ελληνικού ή/και τουρκικού λεξιλογίου. Κάνει γαργάρα την επισήμανση και κατηγορεί αυτούς που του το επισημαίνουν ως "ντεμέκ αντιεθνικιστές".
Οπως για παράδειγμα οι έλληνες εθνικιστές, που όταν κάποιος θέτει θέμα ελληνικού εθνικισμού, το γυρίζουν στο "οι τούρκοι, σκοπιανοί κλπ είναι χειρότεροι και μπλα μπλα μπλα".

Ενας αναρχικός μπλόγκερ, μιλώντας για τον εθνικισμό έγραψε το πολύ πετυχημένο "ο καθένας τη κλανιά του μοσχοκύδωνο την έχει". Για τον Abecedar, ο δικός του εθνικισμός, ο μακεδονικός εθνικισμός, ευωδιάζει! Βρωμάνε όλοι οι άλλοι με πρώτο και καλύτερο τον ελληνικό εθνικισμό.
Βεβαίως, για τους έλληνες εθνικιστές ευωδιάζει ο ελληνικός εθνικισμός και βρωμάνε όλοι οι άλλοι, με πρώτο και καλύτερο τον "γυφτοσκοπιανό" εθνικισμό.
Υπάρχει βεβαίως και η πιθανότητα να νομίζει ο Abecedar οτι δεν υπάρχει μακεδονικός εθνικισμός. Σ' αυτή τη περίπτωση, εμείς πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να αναλάβουν οι γιατροί...

2. Ο Abecedar σε μια αστεία προσπάθεια να αποφύγει την κατηγορία του εθνικιστή, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το πως ορίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος τον εθνικισμό. Δημιουργεί έναν δικό του ορισμό (Κατ’ εμέ εθνικιστής και κατ’ επέκταση σωβινιστής είναι αυτός που δεν αναγνωρίζει τα άλλα έθνη), με το έτσι θέλω.
Μοιάζει με την Ελλάδα, που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το πως ονομάζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και δημιουργεί ένα όνομα δικής της έμπνευσης: μια επίσης αστεία προσπάθεια.
(Δεύτερη ομοιότητα του Abecedar με τους άλλους εθνικιστές.)

3. Ο Abecedar (όπως άλλωστε όλοι οι εθνικιστές) "τσουβαλιάζει" τον κόσμο: (Εμείς δεν κάνουμε απαγορεύσεις. Απαγορεύσεις κάνουν οι εθνικιστικο-ρατσιστές.)Με το "εμείς" εννοεί τους μακεδόνες - κοντούς, ψηλούς, φτωχούς, πλούσιους, αριστερούς, δεξιούς, όλους τους χωράει αυτό το "εμείς". Οπως βέβαια όλους αυτούς τους χωράει το "εμείς" που ξεστομίζουν οι έλληνες εθνικιστές όταν αναφέρονται στο δικό τους έθνος.
Και φυσικά η λογοκρισία που ασκεί στο μπλογκ του δεν είναι απαγόρευση - απλά φροντίζει να μην κοκκινήσουν οι οθόνες των αναγνωστών του. Οπως ο Νομάρχης Ψωμιάδης καίει βιβλία φροντίζοντας να μην μολυνθούν οι αγνοί ελληνικοί εγκέφαλοι.
(Τρίτη ομοιότητα ...)

4. Ο Abecedar (όπως άλλωστε όλοι οι εθνικιστές) είναι ψεύτης:
α) (έγραψα (σ.σ για κάποιους) σαν εσένα που (...) απαιτούν από εμάς τους Μακεδόνες να μην ανήκουμε σε κανένα έθνος). Πουθενά στα σχόλια μου δεν "απαίτησα" κάτι τέτοιο.
β) (ισχυρίζεται την κατάργηση των εθνών προκειμένου να εξαλειφθεί ο… εθνικισμός). Πουθενά στα σχόλια μου δεν "ισχυρίστηκα" κάτι τέτοιο.
γ) (Χαρακτηρίζουν με επιπολαιότητα “εθνικιστή” όποιον Μακεδόνα δηλώσει την εθνική μακεδονική του ταυτότητα). Πουθενά στα σχόλια μου δεν έκανα τέτοιον χαρακτηρισμό.
Δήλωση εθνικής ταυτότητας είναι το "είμαι μακεδόνας".
Το "είναι ωραίο να είσαι μακεδόνας" είναι κλασσική εθνικιστική δήλωση. Ο νοών νοείτω.

5. Ο Abecedar (όπως άλλωστε όλοι οι εθνικιστές) είναι υποκριτής:
Κραυγάζει "Tolerance! Tolerance! Tolerance!", (Ανοχή! Ανοχή! Ανοχή!) και ταυτόχρονα δείχνει δυσανεξία στη κριτική που του γίνεται για μία δήλωση του.
Απαιτεί ανοχή μόνο από τους άλλους.

6. Ο Abecedar (όπως άλλωστε όλοι οι εθνικιστές) είναι σεξιστής:
("τίμια και αντρίκεια να κάνεις σχόλια") Αντρίκεια! όχι όπως οι γυναικούλες...

Πιθανότατα, εάν "ξεψαχνίζαμε" και άλλες αναρτήσεις του, θα βρίσκαμε περισσότερα εθνικιστικά "κρούσματα".
Δεν είναι απαραίτητο όμως! Ο εθνικιστής, όσο κι αν μακιγιάρεται, δεν μπορεί να κρυφτεί.

Next, please!

3 comments:

  1. Καλά όλα αυτά, αλλά για λόγους "δεοντολογίας" και μόνο, θα έπρεπε να ξεκινήσεις με κάποιο παράδειγμα ελληνικού εθνικισμού - μια και είσαι ελληνόφωνος.

    Εάν δεν το κάνεις έστω στη δεύτερη ανάρτηση, τότε δεν θα έχει και πολύ άδικο ο κύριος που κατακρίνεις! (ως γνωστόν, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού). Για να δούμε λοιπόν...

    ReplyDelete
  2. Λίγο ακόμα κύριε ανώνυμε και θα σε προλάβαινα!
    Αμάρτησα (για το παιδί μου) μια φορά, δεν θα το ξανακάνω...
    Μόλις έγραψα περί αχχιλείου πτέρνας
    Για δες λοιπόν το παράδειγμα που ζήτησες - επί του ιδίου θέματος (το 'πιασες το υπονοούμενο έτσι???) :-)

    ReplyDelete
  3. Το έπιασα το υπονοούμενο, όβερ.

    Θα μου επιτρέψεις όμως να περιμένω μερικές ακόμα αναρτήσεις σου. Και μετά θα τοποθετηθώ.

    ReplyDelete